SUPERPRZEPIS

Ciasto wytrawne zielony torcik

  • 2
  • CORAL
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto wytrawne zielony torcik Więcej zdjęć (2)

W domu uwielbiamy wytrawne ciasta z mięsem i warzywami. Można je jeść na obiad, a resztę zabierać na śniadania do pracy.

Składniki:

Ciasto wytrawne zielony torcik

ciasto

nadzienie

 

  • dodatkowo:
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 85 g brokuła
  • 125 g zielonej części pora

Sposób przygotowania:

Ciasto wytrawne zielony torcik
 

mięso i warzywa

Ciasto wytrawne zielony torcik
Warzywa krótko gotujemy a następnie hartujemy zimną wodą

Mięso mielimy doprawiamy posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym czosnkiem i resztą przypraw, oprócz jajka. Mięso dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy zimną wodą.

ciasto

Ciasto wytrawne zielony torcik
Do mięsa dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy

Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką.


Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem.

warstwy i pieczenie

Ciasto wytrawne zielony torcik
W mięso wciskamy różyczki brokuła i lekko dociskamy

2/3 mięsa wykładamy na ciasto, w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy, potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy i na koniec rozkładamy listki pora. Z reszty ciasta robimy ozdobne wzorki. Ciasta trochę zostaje, ale proponuję upiec kilka małych bułeczek do barszczu. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny, najpierw w 180 C, potem w 160 C.