Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Ciasto WZ

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Przygotwać ciemne ciasto biszkoptowe: Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną...

Ciasto WZ

Składniki:

Ciasto WZ

  • KREM:
  • 75 dag dobrego twarogu lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • zapach cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ciasto WZ

Przygotwać ciemne ciasto biszkoptowe:

Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min.

Przygotować krem:

Twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć śmietanę i masę serową.

Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto WZ ochłodzić.