Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto z advocatem pod pianką kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekko alkoholowe ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i czekolady mlecznej. Pyszne ciasto, które polubi każdy.

Ciasto z advocatem pod pianką kokosową

Składniki:

Ciasto z advocatem pod pianką kokosową

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 0, 5 l mleka
  • 5 łyżek likieru advocat
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 0, 5 szklanki wiórków kokosowych
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Ciasto z advocatem pod pianką kokosową
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier cały czas miksując. Gdy się rozpuści dodać żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Masa: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Masło zmiksować aż będzie puszyste. Cały czas miksując dodać budyń, a na końcu likier. Pianka: Biała ubić na sztywno z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Biszkopta posmarować masą, na wierzch wyłożyć upieczoną piankę kokosową. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i zrobić wzorki na piance.