klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Ciasto z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto to wymaga troche pracy, jednakze zachwyca smakiem. mozna je takze zrobic w tortownicy jako tort dla bliskiej nam osoby:)

Ciasto z bakaliami

Składniki:

Ciasto z bakaliami

 

  • Ciasto:
  • 1szkl cukru
  • 10dag orzechow(posiekanych)
  • 10dag orzechow(zmielonych na maszynce)
  • 10dag wiorkow kokosowych
  • 10dag rodzynkow
  • 8 bialek
  • 3 zoltka
  • 1 lyzka maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • puszka brzoskwin
  • 380g margaryny
  • 5 zoltek
  • 2op. budyniu waniliowego/smietankowego
  • 3 lyzki cukru
  • 1 lyzka maki pszennej
  • Jezeli ktos lubi- kieliszek wodki
  • Oraz:
  • schlodzona kawa
  • 1op biszkoptow
  • 1-2op. galaretki brzoskwiniowej

Sposób przygotowania:

Ciasto z bakaliami
Ciasto: Bialka ubijamy z cukrem. Powoli dodajemy po zoltku. Dodajemy reszte skladnikow i delikatnie mieszamy lyzka. Mase dzielimy na 2 czesci i pieczemy osobno przez ok. 40 min w 180 stopniach C. Schladzamy.
Masa: Osaczamy brzoskiwnie z soku i gotujemy go z cukrem. W 1/2 szkl wody rozpuszczamy budynie, make i zoltka. Gdy sok bedzie goracy, wlewamy mase budyniowa, zagotowujemy. Studzimy. Margaryne ucieramy, po pewnym czasie powoli, po lyzce, dodajemy zimny budyn. Na koniec, jezeli ciasto jest przeznaczone dla osob doroslych, warto dodac kieliszek wodki.
Wykonanie: Przygotowac galaretke(wg. przepisu na opakowaniu). Na plat ciasta nakladamy 1/3kremu. Biszkopty nasaczamy kawa, ukladamy na kremie i przykrywamy kolejna porcja kremu (polowa z tego, co zostalo). Nastepnie dajemy drugi plat ciasta, ktory przykrywamy pierzynka z reszty kremu. Nastepnie nakladamy brzoskwinie i tezejaca galaretke.
Smacznego.;)