iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z bezą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto jest bardzo smaczne, a najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki się połączą i ciasto nabierze wilgoci.

Ciasto z bezą i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z bezą i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z bezą i orzechami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wlać żółtka jajek i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (wychodzi dość luźne) Białka ubić z cukrem na sztywną bezę.

Dwie formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na pół i rozciągnąć je w formach na cieście rozsmarować powidła, a na nich ubite białka i po wierzchu posypać orzechami.

Piec w temp. 180st około 25 minut. Połowę mleka zagotować i do gotującego się wlać budyń i mąkę wymieszaną w drugiej szklance mleka, gotować do zgęstnienia i wystudzić.

Zimny budyń dodawać porcjami do utartej margaryny i ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu. Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Ciasto z bezą i orzechami
Przygotować dwa jednakowe placki i je upiec.
Ciasto z bezą i orzechami
Zimny budyń i margarynę utrzeć na gładki krem.
Ciasto z bezą i orzechami
Upieczone ciasto przełozyć kremem budyniowym.