Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto z białek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie macie pomysłu na wykorzystanie białek? Polecam więc zrobić proste i delikatne ciasto, do którego można dodać owoce (u mnie jabłka) lub przełożyć kremem.

Ciasto z białek

Składniki:

Ciasto z białek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na końcu wlać roztopione i ostudzone masło.

Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Jabłka umyć, obrać, pokroić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je do środka, posypać cynamonem.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30-35 minut.