mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ciasto z bitą śmietaną Michała

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto z bitą śmietaną, jasny biszkopt

Ciasto z bitą śmietaną Michała Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z bitą śmietaną Michała

 

 

  • Polewa czekoladowa- 1 sztuka
  • Bita śmietana:

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z bitą śmietaną Michała
Białka oddzielamy od żółtek ( jajka temp. pokojowa). Następnie ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą. Delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Wylałem masą do większej blaszki pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem ok 35-40 minut w temp. 180 stopni. Bita śmietana: śmietanę wykładamy np. do miski, miksujemy ją na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodajemy zagęszczacze do bitej śmietany i dalej miksujemy jeszcze chwilkę. Biszkopt przekrajemy na części, wykładamy między placki biszkoptowe bitą śmietanę. Ostatni biszkopt polewamy rozpuszczoną w gorącej wodzie polewą czekoladową.Możemy polać dodatkowo lukrem, po czekoladzie w niektórych miejscach.Przechowujemy w lodówce!
Ciasto z bitą śmietaną Michała
wylożone składniki na ciasto by miały temp pokojową
Ciasto z bitą śmietaną Michała
odmierzamy poszczególne składniki do biszkoptu za pomoca dzbanka z miarką
Ciasto z bitą śmietaną Michała
przygotowana bita śmietana wg przepisu podanego

Tagi:

jajko jajka