anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto jagodowe to prawdziwe wspomnienie lata. Można używać borówek mrożonych tylko wtedy przed wyłożeniem na ciasto należy je obtoczyć bardzo delikatnie w mące.

Ciasto z borówkami

Składniki:

Ciasto z borówkami

 

  • mąka 2 szkl
  • żółtka 3 szt
  • cukier 2 łyżki
  • masło 200 g
  • śmietana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jagody 1 kg
  • cukier puder 1/2 szkl
  • białka 2 szt

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówkami
Na stolnicę wysypać mąkę dodać cukier, i proszek do pieczenia wymieszać dodać żółtka , masło oraz śmietanę wyrobić ciasto . Odłożyć 1/3 ciasta i zamrozić. 2/3 ciasta rozwałkować na wysmarowaną blaszkę. Całe ciasto posypać dokładnie borówkami, białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder, zmiksować. Pianę wylać na jagody i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. 

Tagi:

borówka