Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką. Jak mam mleko w domu to już nic mi więcej nie potrzeba.

Ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami
Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, rozmieszać. Dodać jajka, margarynę, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć, pokroić na cząstki. Ułożyć owoce na cieście.

KRUSZONKA Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce na cieście . Ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 40 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 
Ciasto z brzoskwiniami
Do roztartych drożdży z mlekiem dodano pozostałe składniki
Ciasto z brzoskwiniami
Ciasto wyrobione i odstawione do wyrośnięcia
Ciasto z brzoskwiniami
Brzoskwinie zostały pokrojone i ułożone na cieście
Ciasto z brzoskwiniami
Ciasto drożdżowe posypane kruszonką i upieczone