Strona główna Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Ciasta, Owoce « poprzedni | następny »
najsmaczniejsze.pl - Przepis na: Ciasto z brzoskwiniami i budyniem offline

Szef Kuchni
Przepisy: 52
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Ostatnio mam wielkiego smaka na brzoskwinie, postanowiłam więc zrobić z nich ciasto.


trudność: średne
czas:

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru (ja dałam 180 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • Oraz:
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże brzoskwinie (nektaryny)
  • cukier puder:

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno blachy i boki, nakłuć widelcem (blacha okrągła o średnicy 28 cm) - włożyć do lodówki do schłodzenia, drugą część włożyć do zamrażalnika.
Nadzienie: Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na cieście (jeżeli brzoskwinie są soczyste, przed ułożeniem brzoskwiń można ciasto posypać lekko bułką tartą lub kaszą manna i powtórzyć na warstwie brzoskwiń).
Zagotować 700 ml mleka, budyń i cukier rozpuścić w pozostałych 50 ml. Wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Wyłożyć na brzoskwiniach. Na budyń pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-45 minut.
Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z brzoskwiniami i budyniem (strona 1 z 2)  
Anula

Anula
offline

2009-09-01 10:43
Do ulubionych:)Musze tylko gdzies krupczatki poszukac(nie mieszkam w Polsce)i zrobie,moze na niedziele.
Skomentuj
Oceń:
0
najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl
offline

2009-09-01 10:46
myślę, że zwykłą mąkę też można spokojnie użyć
Skomentuj
Oceń:
0
Anula

Anula
offline

2009-09-01 13:47
Mam,zdobylam krupczatke i nie czekam do niedzieli tylko zrobie jeszcze dzisiaj,mam nadzieje,ze bedzie choc troche podobne do tego na zdjeciu.Ciasta nie sa moja mocna strona:)
Skomentuj
Oceń:
0
najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl
offline

2009-09-01 14:23
to życzę powodzenia :) pierwszego dnia jeszcze ciepłe jest pyszne ale troszkę chrupkie :) za to 2 dnia rozpływał się w ustach - do 3 nie dotrwał hihi
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-09-01 15:50
Ciasto robi wrazenie, bardzo ladny i apetyczny kawalek, ach chrupneloby sie. Chyba i ja zabiore sie za ciacho, 5.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-09-01 19:42
O , ja takie ciasteczka bardzo lubię.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-09-01 20:26
Robiłam kiedyś podobne, ale z jabłakmi i było pyszne.Więc z brzoskwiniami na pewno też świetnie smakuje.5
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-09-01 23:50
Ciasto wygląda wspaniale.Oj moje dzieci będą zachwycone,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
Anula

Anula
offline

2009-09-02 09:17
Zrobilam,wyszlo a na dzisiaj zostalo mniej niz 1/4.Polecam-sprawdzone:)
Skomentuj
Oceń:
0
najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl
offline

2009-09-02 10:14
miło mi to słyszeć :)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-09-03 21:25
Cos pysznego.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto z jabłkami Ciasto na białkach ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane