najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ostatnio mam wielkiego smaka na brzoskwinie, postanowiłam więc zrobić z nich ciasto.

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno blachy i boki, nakłuć widelcem (blacha okrągła o średnicy 28 cm) - włożyć do lodówki do schłodzenia, drugą część włożyć do zamrażalnika.
Nadzienie: Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na cieście (jeżeli brzoskwinie są soczyste, przed ułożeniem brzoskwiń można ciasto posypać lekko bułką tartą lub kaszą manna i powtórzyć na warstwie brzoskwiń).
Zagotować 700 ml mleka, budyń i cukier rozpuścić w pozostałych 50 ml. Wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Wyłożyć na brzoskwiniach. Na budyń pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-45 minut.
Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.