Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1733]

Ciasto z brzoskwiniowym musem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto które powstało według mojego pomysłu

Ciasto z brzoskwiniowym musem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniowym musem

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao

  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

  • Dodatki:
  • 27 okrągłych biszkoptów
  • wódka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniowym musem

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*



Masa budyniowa:

Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.



Mus brzoskwiniowy:

Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.



Dodatki:

Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.

Redakcja poleca: