Strona główna Ciasto z brzoskwiniowym musem

Ciasto z brzoskwiniowym musem

Z owocami « poprzedni | następny »
Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1720
zdjęcia: 1 z 4
Ciasto z brzoskwiniowym musem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto które powstało według mojego pomysłu


trudność: trudne
czas:

Ciasto z brzoskwiniowym musem - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatki:
  • 27 okrągłych biszkoptów
  • wódka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Ciasto z brzoskwiniowym musem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*



Masa budyniowa:

Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.



Mus brzoskwiniowy:

Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.



Dodatki:

Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z brzoskwiniowym musem (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2012-01-15 12:19
Na pewno wykorzystam,5!
Skomentuj
Oceń:
1
Mysiunia

Mysiunia

2012-01-15 12:33
Natala1210 napisał(a):

Na pewno wykorzystam,5!

Zdecydowanie polecam:) Dodam, że jest to w pełni autorski przepis:) Wczoraj użyłam 2 sztuki brzoskwiń do deseru, nie chciałam aby reszta się zmarnowała - pomyślałam trochę i zdecydowałam zrobić ciacho z brzoskwiniowym musem:) efekt końcowy i smak nawet mnie zaskoczyły:) takie dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
Bernadetta

Bernadetta

2012-01-15 13:24
Piękne ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
1
gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

2012-01-15 13:36
Gratuluje pomysłu, bo ciacho wygląda pysznie, daję 5 :)
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Świąteczne ciasto tęczowa Ciasto gruszkowe Ciasto czekoladowe z gruszkami
Migdałowe ciasto ze śliwkami Strudel jabłkowo orzechowy Ciasto jabłkowe zielone
Kruchy placek z jabłkami Ciasto z jabłkami  Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną
Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki Tarta jeżynowa z budyniem Jabłecznik ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane