Strona główna Ciasto z brzoskwiniowym musem

Ciasto z brzoskwiniowym musem

Z owocami « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Ciasto z brzoskwiniowym musem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1712
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Ciasto z brzoskwiniowym musem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto które powstało według mojego pomysłu


trudność: trudne
czas:

Ciasto z brzoskwiniowym musem - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatki:
  • 27 okrągłych biszkoptów
  • wódka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Ciasto z brzoskwiniowym musem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*



Masa budyniowa:

Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.



Mus brzoskwiniowy:

Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.



Dodatki:

Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z brzoskwiniowym musem (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2012-01-15 12:19
Na pewno wykorzystam,5!
Skomentuj
Oceń:
1
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-01-15 12:33
Natala1210 napisał(a):

Na pewno wykorzystam,5!

Zdecydowanie polecam:) Dodam, że jest to w pełni autorski przepis:) Wczoraj użyłam 2 sztuki brzoskwiń do deseru, nie chciałam aby reszta się zmarnowała - pomyślałam trochę i zdecydowałam zrobić ciacho z brzoskwiniowym musem:) efekt końcowy i smak nawet mnie zaskoczyły:) takie dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
Bernadetta

Bernadetta
offline

2012-01-15 13:24
Piękne ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
1
gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl
offline

2012-01-15 13:36
Gratuluje pomysłu, bo ciacho wygląda pysznie, daję 5 :)
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Szarlotka z połówkami jabłek Tarta pomarańczowa Jabłkowy przekładaniec
Ciasto z dynią, gruszką i figami Ananasowiec z kokosem Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Styropian z brzoskwiniami Placek z jabłkami i cynamonem wg Zub3r'a Ciasto jabłkowe z orzechami
Ciasto na oleju z jabłkami Ciasto kruche z jagodami Ciasto dary jesieni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane