Strona główna Ciasto z brzoskwiniowym musem

Ciasto z brzoskwiniowym musem

Z owocami « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Ciasto z brzoskwiniowym musem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1691
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Ciasto z brzoskwiniowym musem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto które powstało według mojego pomysłu


trudność: trudne
czas:

Ciasto z brzoskwiniowym musem - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatki:
  • 27 okrągłych biszkoptów
  • wódka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Ciasto z brzoskwiniowym musem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*



Masa budyniowa:

Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.



Mus brzoskwiniowy:

Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.



Dodatki:

Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z brzoskwiniowym musem (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2012-01-15 12:19
Na pewno wykorzystam,5!
Skomentuj
Oceń:
1
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-01-15 12:33
Natala1210 napisał(a):

Na pewno wykorzystam,5!

Zdecydowanie polecam:) Dodam, że jest to w pełni autorski przepis:) Wczoraj użyłam 2 sztuki brzoskwiń do deseru, nie chciałam aby reszta się zmarnowała - pomyślałam trochę i zdecydowałam zrobić ciacho z brzoskwiniowym musem:) efekt końcowy i smak nawet mnie zaskoczyły:) takie dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
Bernadetta

Bernadetta
offline

2012-01-15 13:24
Piękne ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
1
gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl
offline

2012-01-15 13:36
Gratuluje pomysłu, bo ciacho wygląda pysznie, daję 5 :)
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Czekoladowo-gruszkowe Tarta Serowo-śliwkowa Serniczki z wiśniami
Ciasto Bananowy Song Placek ze śliwkami Pavlova z borówkami
Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi Odwrócone ciasto z ananasem i winogronem Tarta z jeżynami i polskim winogronem
Ciasto truskawkowe z masą krówkową Jabłkowa rapsodia Ciasto z borówką amerykańską

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane