Strona główna Ciasto z brzoskwiniowym musem

Ciasto z brzoskwiniowym musem

Z owocami « poprzedni | następny »
Mysiunia - autor przepisu Ciasto z brzoskwiniowym musem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1649
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Ciasto z brzoskwiniowym musem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto które powstało według mojego pomysłu


trudność: trudne
czas:

Ciasto z brzoskwiniowym musem - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • Masa budyniowa:
  • 1 śmietankowy budyń
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatki:
  • 27 okrągłych biszkoptów
  • wódka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Ciasto z brzoskwiniowym musem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*



Masa budyniowa:

Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.



Mus brzoskwiniowy:

Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.



Dodatki:

Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.



Komentarze do Ciasto z brzoskwiniowym musem (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2012-01-15 12:19
Na pewno wykorzystam,5!
Skomentuj
Oceń:
1
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-01-15 12:33
Natala1210 napisał(a):

Na pewno wykorzystam,5!

Zdecydowanie polecam:) Dodam, że jest to w pełni autorski przepis:) Wczoraj użyłam 2 sztuki brzoskwiń do deseru, nie chciałam aby reszta się zmarnowała - pomyślałam trochę i zdecydowałam zrobić ciacho z brzoskwiniowym musem:) efekt końcowy i smak nawet mnie zaskoczyły:) takie dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
Bernadetta

Bernadetta
offline

2012-01-15 13:24
Piękne ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
1
gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl
offline

2012-01-15 13:36
Gratuluje pomysłu, bo ciacho wygląda pysznie, daję 5 :)
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Wilgotne ciasto bakaliowe Ciasto leśny mech Orzeźwiający torcik porzeczkowy
Sernik z mandarynką Ciasto czekoladowo-gruszkowe z nutą piernika Gratka jabłkowa
Ciasto z białek z bananem Kokosowa przyjemność Truskawkowiec  z galaretką
Chlebek bananowy, bananowe ciasto Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem Pleśniak z jabłkami
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane