Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciasto z budyniem Babci Stefki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i bardzo smaczne ciasto przełożone budyniem w dwóch smakach i posmarowane z wierzchu bitą śmietaną.

Ciasto z budyniem Babci Stefki

Składniki:

Ciasto z budyniem Babci Stefki

 

  • masło 1/2 kostki
  • margaryna 1/2 kostki
  • śmietana wiejska 200 ml
  • amoniak 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka 2,5 szklanki
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 szklanka
  • budyń cytrynowy 1 opakowanie
  • budyń malinowy 1 opakowanie
  • bita śmietana
  • pokruszone kruche ciasto

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem Babci Stefki
Margarynę oraz masło siekamy nożem. Wlewamy śmietanę do miski, dodajemy proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.

Z mąki, cukru, jajek oraz śmietany z proszkiem do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy część i rozwałkowujemy na dość cienkie placki. Wykładamy na 3 blachy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia lub natłuszczone. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Gotujemy budynie i smarujemy jeden placek jeszcze gorącym budyniem cytrynowym. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy go budyniem malinowym.

Kładziemy ostatni placek. Smarujemy go bitą śmietaną i posypujemy pokruszonym, kruchym ciastem.

Tagi:

ciasto budyń