Roksanka

Roksanka

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Ciasto z budyniem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z masą budyniową, polewą i owocami, zaskocz wszystkich !

Ciasto z budyniem i owocami

Składniki:

Ciasto z budyniem i owocami

 

  • szklanka i 2 łyżki cukru, 6 jajek, 2 łyżki kakao, 3 łyżki proszku do pieczenia.

 

  • Masa budyniowa : 2 szklanki mleka, 200g masła śmietankowego, 2 opakowania budyniu śmietankowego

 

  • Polewa : 125g margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 1 jajko

 

  • Ponadto :
  • 1 kg jabłek, gruszek lub brzoskwiń, 2 opakowania galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i owocami
CIASTO :250 g margaryny utrzeć z cukrem(1 szklanka i 2 łyżki ), 6 żółtkami. Do tej utartej margaryny dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite 6 białek na sztywno. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać 2 łyżki kakao.MASA BUDYNIOWA : Ugotować na mleku 2 opakowania budyniu śmietankowego, a następnie ostudzić. Utrzeć ten budyń z 200g masła śmietankowego.POLEWA : 125g margaryny stopić, dodać do tego 3 łyżki kakao i 3 łyżki cukru, wszystko zagotować.Polewę odstawić z ognia i mikserem na szybkich obrotach połączyć z jajkiem.Ciasto z budyniem i owocami. Jasne ciasto wyłożyć na spód blachy. Na wierzch wylać ciemne ciasto i ułożyć na to pokrojone owoce ( wedle uznania, ja najczęściej dodaję gruszki).Piec to wszystko przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 2 opakowania galaretki wiśniowej rozrobić w 2 szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Masę budyniową wyłożyć na wystudzoną galaretkę i polać całe ciasto polewą (by było zakryte).