motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto z budyniem i pianką kokosową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Biszkopt przekładany budyniem gotowanym na wodzie

Ciasto z budyniem i pianką kokosową

Składniki:

Ciasto z budyniem i pianką kokosową

 

  • Biszkopt;
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Przełożenie;
  • budyń wiśniowy
  • Wierzch;
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dkg kokosu

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i pianką kokosową
BISZKOPT; Całe jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni ok. 20 minut. Wyciągamy i zimny przekrawamy wzdłuż. PRZEŁOŻENIE; Budyń gotujemy w/g przepisu tylko zamiast mleka dajemy wodę. WIERZCH; Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie delikatnie mieszając dodajemy po troszku kokosu. Na jeden biszkopt dajemy ugotowany budyń, przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch dajemy pianę z kokosem. Pieczemy w piekarniku aż wierzch się zarumieni.