-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z czerwoną porzeczką. Niewiele się zastanawiając postanowiłam spróbować. Wyszło bardzo dobre :) Puszyste i wilgotne. Polecam dopóki porzeczki są dostępne.

Ciasto z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto z czerwoną porzeczką

 

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwoną porzeczką
Porzeczki umyć . Usunąć z nich gałązki i listki. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Powoli cienkim strumieniem dodać olej, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.

Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Porzeczki odsączyć z nadmiaru soku.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Wyłożyć połowę czerwonych porzeczek.

Na to wylać drugą połowę ciasta i wyłożyć drugą połowę porzeczek. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.  
Ciasto z czerwoną porzeczką
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Do masy jajecznej wlać cienkim strumieniem olej.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Po dodaniu oleju do ciasta dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Porzeczki umyć ,usunąć gałązki. Wymieszać z mąką i cukrem.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Połowę ciasta wylać na blachę ,na to wyłożyć połowę porzeczek.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Wyłożyć drugą połowę ciasta.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Na górę ciasta wyłożyć drugą połowę porzeczek.