pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ciasto z czerwonym agrestem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla tych, którzy lubią kwaśne ciasta.

Ciasto z czerwonym agrestem i kruszonką

Składniki:

Ciasto z czerwonym agrestem i kruszonką

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat śmietankowy
  • 900 g czerwonego agrestu
  • KRUSZONKA:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwonym agrestem i kruszonką
Margarynę, cukier i jajka ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i dalej ucieramy, aż do jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Z agrestu obrywamy ogonki, myjemy i równomiernie wysypujemy na ciasto. Z mąki, cukru i oleju robimy kruszonkę - wszystkie składniki zagniatamy, aby powstały większe grudki. Kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 200*C.