jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto owocowe uwielbiane przez dzieci

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Mąkę, cukier, sól, jajko i margarynę wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem i szybko wyrobić ciasto.

Wstawić do lodówki na 1/2 godziny.

Po tym 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę.

Z reszty ciasta zrobić boki wysokiści około 3 cm.

Wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 250 stop.C. 10 minut.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, stopniowo stale ubijając dodawać cukier i ubijać, aż piana stanie się lśniąca.

Wówczas wsadzić do piany porzeczki, lekko wymieszać i ułożyć na podpieczonym kruchym spodzie.

Wstawić do piekarnika 150 stop.C. na 40 minut, aż piana się lekko zrumieni.