ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto z dyni z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, puszyste, pyszne i pachnące akurat jest teraz sezon na dynię

Ciasto z dyni z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z dyni z białą czekoladą

 

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki drobno startej dyni( jak bardzo soczysta to odlać sok)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 kostki masła rozpuszczonego
  • 1 duże jajko, lub małe
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich łuskanych i uprażonych na suchej patelni
  • polewa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki lub waniliowego mleka
  • jak kremówka to łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich łuskanych i uprażonych

Sposób przygotowania:

Ciasto z dyni z białą czekoladą
Mikserem utrzeć startą dynię z jajkiem, cukrem, masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem i mieszankę dodać do masy dyniowej, wymieszać dalej mikserem, dodać orzechy. Ciasto jest dość płynne. Piec 40 minut w 170 stopniach w małej blaszce max. 20x25 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietaną i po wystudzeniu ciasta polać je i posypać orzeszkami.
Ciasto z dyni z białą czekoladą
Składniki ciasta, zabrakło na zdjęciu tylko orzechów wloskich