zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto z dżemem śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto drożdżowe z dżemem śliwkowym

Ciasto z dżemem śliwkowym

Składniki:

Ciasto z dżemem śliwkowym

 

  • 3 słoiki dżemu śliwkowego ( własnej roboty )
  • 100 g paluszków ptysiowych
  • 50 g drożdży
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 8 łyżek wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z dżemem śliwkowym
Drożdże rozrobić z wodą i cukrem.
Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.
Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.
Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka