gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobre ciasto, przepis dostałam od znajomej. Smakował całej rodzinie, był tak dobry, że musiałam piec w sobotę wieczorem drugi.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BEZA:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 białek
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g)
  • cukier puder do posypania
  • MASA KREMOWA:
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i wyłożyć na każdą część po połowie słoiczka dżemu. Przygotować BEZĘ: białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
Z podanych składników przygotować ciasto.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
Na ciasto wyłożyć dżem i ubitą bezę z mąką ziemniaczaną
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
Całość przełożyć na brytfannę i piec w piekarniku.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
Przygotować budyń jak podano w przepisie i przełożyć nim placki.