montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Ciasto z gruszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gruszki wyłożone na cieście, zatopione w serowo-śmietankowym kremie i posypane czekoladą

Ciasto z gruszkami

Składniki:

Ciasto z gruszkami

 

  • Ciasto:

 

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • szczczypta soli
  • 2-3 jaja (dałam 3)
  • 50 g drobno pokrojonych migdałów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mąki
  • 1 łyżka mleka

 

  • na wierzch:

 

  • 50-100 g dżemu morelowego
  • połówki gruszek z dużej puszki
  • 250 g serka typu quark (jak homogenizowany)
  • sok z połówki cytryny
  • 375 g słodkiej śmietany
  • 100 g cukru
  • 5 płatków żelatyny

 

  • Poza tym:

 

  • masło do nasmarowania formy
  • 50 g wiórek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami
Piekarnik nastawić na 180 stopni, formę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z masłem i cukrem na krem dodać szczyptę soli, mąkę z proszkiem, migdały i mleko. Dokładnie wymieszać na koniec połączyć delikatnie z białkami. Piec 30 - 35 minut. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Dżem roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch ciasta. Połówki guszek pokroić w paski i poukładać zwarto na cieście. Serek wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, śmietanę ubić. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą serową następnie dodać bitą śmietanę. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady. Ciasto to świetnie nadaje się na urodzinowe. Jeżeli spodziewamy się dużo gości proponuję podwoić składniki wtedy wystarczy na dużą blachę piekarnikową.