Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lubię takie niecodzienne ciasta. Wydają się skomplikowane, a w rezultacie są bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z gruszkami

 

  • 500 ml wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 5 gruszek

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami
Gruszki( powinny być twarde) obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wanilią. Wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazda nasienne. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Miękkie masło miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i przesianą mąkę. Ciasto przekładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pionowo gruszki wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z gruszkami
Gruszki gotujemy w syropie z cukrem i wanilią.
Ciasto z gruszkami
Miękką margarynę miksujemy z jajkami i cukrem.
Ciasto z gruszkami
Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i cynamonem.
Ciasto z gruszkami
Ugotowane gruszki usawiamy pionowo na cieście wciskając je.

Tagi:

jajko jajka