aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z jabłkami 10

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszne i słodkie ciasto.

Ciasto z jabłkami 10 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami 10

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Ciasto makowo kokosowe:
  • 1 szkl białek
  • 1,5 szkl cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag maku
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 masło
  • Masa śnieżkowa:
  • 1 śnieżka
  • 10 dag rodzynek w czekoladzie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami 10
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Lekko mieszamy, wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Ciasto makowo kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mak i kokos. Delikatnie mieszamy. Suszymy bezę od 1-3 godzin. Masa budyniowa: W niewielkiej ilości mleka mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i na gotujące wlewamy żółtka mieszamy gotując aż do zgęstnienia. Studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i gdy zacznie tężeć dodajemy do ubitej śnieżki. Na końcu wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy, kroimy na nieduże ćwiartki dajemy do garnka zalewamy wodą tak aby je przykryło i gotujemy do momentu jak będą pół miękkie. Odcedzamy studzimy. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa masy budyniowej- jabłka- reszta masy budyniowej- ciasto makowo- kokosowe-masa śnieżkowa
Ciasto z jabłkami 10
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Lekko mieszamy, wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut.
Ciasto z jabłkami 10
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mak i kokos. Delikatnie mieszamy. Suszymy bezę od 1-3 godzin.
Ciasto z jabłkami 10
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i gdy zacznie tężeć dodajemy do ubitej śnieżki. Na końcu wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto z jabłkami 10
Na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej następnie układamy jabłka i przykrywamy resztą masy budyniowej