Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne.

Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami

Składniki:

Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami

Biszkopt:

  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 70 dag jabłek ( waga po obraniu)
  • cukier do smaku
  • 2 zielone galaretki

Masa śmietankowa:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • gorąca woda ( kilka łyżek )

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • około 16 sztuk herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Jabłka myjemy,osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.

4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.

5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.

6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.