zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto z jabłkami pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

ciasto z jabłkami, ale można użyć np gruszek bądź śliwek

Ciasto z jabłkami pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami pod pierzynką

 

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szk mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel frugo o smaku kiwi ( słodka chwila )
  • 700 g jabłek ( po obraniu i pokrojeniu )
  • 2 łyżki przyprawy do jabłecznika
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki grubego cukru brązowego
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami pod pierzynką
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki wkroić miękką margarynę. Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski z mąką. Następnie dodać cukier i wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, formę do pieczenia o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać spód. Obrane i pokrojone jabłka ( pokrojone według własnego uznania ) wymieszać z przyprawą do jabłecznika, mąką i łyżką cukru. Owoce wyłożyć na ciasto. Di miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na pianę i posypać brązowym cukrem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami pod pierzynką
blaszkę do ciasta wylepić ciastem i wyrównać powierzchnię
Ciasto z jabłkami pod pierzynką
na warstwę ciasta wyłożyć wymieszane z przyprawami jabłka
Ciasto z jabłkami pod pierzynką
na warstwę jabłek wyłożyć pianę ubitą z kisielem
Ciasto z jabłkami pod pierzynką
na pianę zetrzeć resztę ciasta i posypać brązowym cukrem