SUPERPRZEPIS

Ciasto z jabłuszkami

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto z jabłuszkami Więcej zdjęć (4)

Troszkę sernik - choć bez sera, ale za to z jabłuszkami!

Składniki:

Ciasto z jabłuszkami

 

  • Ciasto:
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 800 ml śmietany 18%
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 6 dużych jabłek papierówek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłuszkami
Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami. Masa śmietankowa: Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać, następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną. 3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową na wierzchu posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta. Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jabłuszkami
3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczone dno blaszki
Ciasto z jabłuszkami
Na wyłożone jabłka wylać całą masę śmietankową
Ciasto z jabłuszkami
Na wierzchu ciasta ułożyć kruszonkę z reszty ciasta