SUPERPRZEPIS

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską Więcej zdjęć (7)

Ciasto kruche o smaku pomarańczy z jeżynami i borówką, pod kołderką z pianki i galaretki jest wyjątkowo smaczne.

Składniki:

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pianka:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Pozostałe składniki:
  • 1,5 szkl jeżyn
  • 1,5 szkl borówek amerykańskich
  • 4-5 biszkoptów
  • 2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, wsypać umyte i osuszone owoce.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać.

Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Galaretki wymieszać w 3 szkl wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Do mąki dodać masło i resztę przygotowanych składników.
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować i ułożyć na blaszce.
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Podpieczone ciasto posypać zmiksowanymi biszkoptami.
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Wyłożyć umyte i osuszone borówki z jeżynami.
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Owoce przykryć pianką i włożyć do piekarnika.
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską
Upieczone, zimne ciasto zalać tężejącą galaretką.