iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z kokosową pianką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto wygląda bardzo fajnie i jeszcze lepiej smakuje, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto z kokosową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z kokosową pianką

 

  • Ciasto:
  • 85 g margaryny
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa wiśniowa:
  • 3 szklanki kompotu wiśniowego
  • 1.5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
  • 2 budynie waniliowe
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z kokosową pianką
Ciasto: Margarynę stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodać olej, proszek do pieczenia, wodę i przestudzoną margarynę. Mąkę przesiać i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy 30 cm średnicy i podpiec w temp. 170 st przez 20 min.Budyń ugotować na kompocie i gorący wymieszać z wiśniami, następnie wyłożyć cały budyń na podpieczone ciasto na budyniu rozsmarować kokosową bezę i piec jeszcze 25 min w temp. 180 st.Kokosowa beza: Białka ubić na sztywno dodać do nich cukier puder i jeszcze wszystko razem ubijać kilka minut na koniec wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.
Ciasto z kokosową pianką
Do ugotowanego budyniu dodać wiśnie bez pestek

Tagi:

ciasto mak