katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto z kremem i galaretką.Uświetni nam przyjęcia świąteczne i rodzinne spotkania............

Ciasto z kremem i galaretką

Składniki:

Ciasto z kremem i galaretką

 

  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • powidła albo dżem
  • masa krówkowa

 

  • na ciasto

 

  • jajko 6 szt
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
  • mak 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 3/4 szklanki
  • kakao 1 kopiasta łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • olej 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • krem

 

  • budyń 2 szt
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • czekolada 1 tabliczka
  • masło albo margaryna 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i galaretką
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozdzielamy do trzech miseczek. Do jednej miseczki dodajemy kakao i mieszamy, wylewamy na spód przygotowanej dużej blaszki. Do drugiej miseczki dodajemy mak mieszamy i wylewamy na ciasto z kakao a do trzeciej miseczki dodajemy wiórki i wylewamy na wierzch. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ok. 35 minut w 170 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i studzimy. Ucieramy albo miksujemy go z masłem (25 dag), może być też margaryna. Czekoladę (może być nadziewana) rozdrabniamy i krótko miksujemy albo mieszamy z kremem. Spodnią połowę ciasta smarujemy powidłami i wykładamy krem.Rozsmarowujemy. W kremie łyżeczką robimy wgłębienia i zalewamy je tężejącą galaretką. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy masą krówkową. Można zasypać wiórkami kokosowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce.