AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Sezon na truskawki trwa więc trzeba w pełni go wykorzystać. Ciasto truskawkowe z pysznym kremem budyniowym, polane czerwoną galaretką nacieszy nasze oczy i zaspokoi kubki smakowe :-)

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

na biszkopt

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem budyniowy

  • 1 cytryna
  • pół litra wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 kostka margaryny

dodatkowe składniki

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

przygotowanie biszkoptu

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
gotowy już biszkopt, po wyjęciu z piekarnika

Utrzeć jajka z cukrem na puch.
Mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, dodać do ubitych jajek, następnie dodać 3 łyżki oleju i chwile jeszcze miksować. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu biszkoptu, ściągamy warstwę wierzchnią, spowoduje to, że masa będzie dobrze przylegała.

przygotowanie kremu budyniowego

Do pół litra wody wcisnąć sok z 1 cytryny i wsypać 2 łyżeczki cukru. Ugotować na tym 2 budynie śmietankowe (waniliowe).

Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Porządnie wystudzić. Następnie wrzucamy do miski kostkę margaryny i ucieramy. Do utartej margaryny dodajemy stopniowo krem budyniowy i nadal miksujemy.

przygotowanie ciasta

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
gotowy już biszkopt wyłożony kremem budyniowym, truskawkami i zalany galaretką

Na biszkopt wykładamy krem budyniowy, następnie układamy umyte truskawki. Jedna obok drugiej, gdy są duże oczywiście kroimy na pół.

Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Schładzamy w lodówce, cały czas pilnując aby za bardzo nie stężały.

Tak przygotowaną galaretkę, lekko stężałą wylewany na ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.