alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To ciasto smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

Składniki:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c na 0,5 l
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek świeżych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 70 ml ciepłej wody
  • 300 ml kremówki
  • Dodatkowo:
  • truskawki świeże
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem dodawać po jednym żółtka i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadała z łopatki. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i małymi porcjami dodawać do ubitej na sztywno masy jajecznej, miksując na najmniejszych obrotach. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Krem budyniowy: W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości porcjami dodawać zimny budyń i ucierać. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.

Masa truskawkowa: Umyte i obrane truskawki z sokiem z cytryny i cukrem pudrem zmiksować na gładki mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie zimna i zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.

Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka.

Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.

Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.