katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z kremem i bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łatwe i smaczne ciasto ..

Ciasto z kremem i bakaliami

Składniki:

Ciasto z kremem i bakaliami

 

  • na ciasto

 

  • jajka 6 szt
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki

 

  • na krem

 

  • budyń waniliowy 2 szt
  • mleko 2 i 1/2 szkl
  • cukier 6-7 łyżek
  • masło 1 i 1/2 kostki [250g]
  • kawa cappuccino 2-3 łyżki

 

  • dodatkowo

 

  • rodzynki 3/4 szkl
  • orzechy rozdrobnione 3/4 - 1 szkl
  • czekolada 1 tabliczka
  • dżem

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i bakaliami
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy żółta, cukier i wodę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną dużą blaszkę albo wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na połowy. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i studzimy. Rodzynki opłukujemy i sparzamy. Wystudzony budyń ucieramy albo miksujemy z masłem i kawą. Spodnią część ciasta smarujemy dżemem i niewielką ilością masy budyniowej i posypujemy orzechami, rodzynkami i drobno połamaną czekoladą. Część masy odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wykładamy na orzechy, rodzynki i czekoladę. Przykrywamy drugą połową ciasta, smarujemy kremem i posypujemy wiórkami albo kolorową posypką. Schładzamy..