plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ciasto z kremem i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasta biszkoptowe mają to do siebie, że można z nich czarować pyszne, kolorowe desery. Tym razem króluje u mnie bita śmietana.

Ciasto z kremem i galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z kremem i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 6 szt jajka
  • 1 szkl cukier
  • 3 łyżki mąka tortowa
  • 3 łyżki mąka kartoflana
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 4 łyżki olej

 

  • Inne składniki:
  • 500 ml kremówki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 szk. gorącej wody
  • wiśnie bez pestek

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i galaretką
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę tortową i kartoflaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać olej mieszając mikserem na 1 stopień. Piec 20 minut w 180 stopniach. Kremówkę bić wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia. Biszkopt przekroić na pół, posmarować kremówką i przykryć drugą częścią biszkoptu, znów posmarować kremówką. Położyć wiśnie bez pestek, zalać tężejącą galaretką, przyozdobić resztą kremówki.
Ciasto z kremem i galaretką
Przygotować biszkopt. Kremówkę ubić, przygotować galaretkę. Biszkopt przekroić, posmarować kremówką, galaretką, przyozdobić.