Strona główna Ciasto z kremem i kajmakiem

Ciasto z kremem i kajmakiem

Ciastka « poprzedni | następny »
anullka7 - Przepis na: Ciasto z kremem i kajmakiem offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 514
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto z kremem i kajmakiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Ciasto jest bardzo smaczne:) polecam


trudność: łatwe
czas:

Ciasto z kremem i kajmakiem - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 małego zapachu cytrynowego lub cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • Krem:
  • 1 krem karpatkowy
  • 250 gram masła roślinnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • Kajmak:
  • 175 gram cukru
  • 75 gram mleka w w proszku
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo:
  • orzechy do posypania

Ciasto z kremem i kajmakiem - PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 170 st C około 30-35 min.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem i rozsmarować,polać chłodnym kajmakiem,posypać orzechami ,odstawić do zastygnięcia.
Wykonanie kremu karpatkowego:
Z 1/2 litra mleka odlać 1 szklankę,wymieszać z proszkiem karpatkowym,tak żeby nie było grudek,resztę mleka zagotować.
Wlać rozrobiony krem i mieszając ugotować budyń,wystudzić.
Masło utrzeć,do utartego dodawać po łyżce budyniu az do wyczerpania,na końcu dodać sok z cytryny.
Wykonanie kajmaku:
Mleko wymieszać z cukrem i wodą,tak żeby nie było grudek,gotować na malutkim ogniu,ciągle mieszając aż kajmak zacznie gęstnieć i zmieniać kolor
,pod koniec dodać masło i wymieszać.
Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z kremem i kajmakiem (strona 1 z 1)  
jovi

jovi
offline

2010-01-24 18:06
Musi być przepyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2010-01-24 18:47
Wygląda apetycznie i kusząco.5
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-01-24 19:02
Ciasta z kremem sa taaakie pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-01-24 22:14
Wygląda super i na pewno jest pyszne,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Rogaliki z marmoladą Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym
Mini serniczki na zimno Drożdżówki z truskawkami Rogaliki z dżemem aroniowym
Miętowe gniazda bezowe Tartaletki z musem malinowym Szyszki z ryżu preparowanego
Muffinki z białą czekoladą Pączusie na jeden kęs Ciasteczka owsiane z orzechami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane