anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto z kremem i kajmakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto jest bardzo smaczne:) polecam

Ciasto z kremem i kajmakiem

Składniki:

Ciasto z kremem i kajmakiem

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 małego zapachu cytrynowego lub cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • Krem:
  • 1 krem karpatkowy
  • 250 gram masła roślinnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • Kajmak:
  • 175 gram cukru
  • 75 gram mleka w w proszku
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo:
  • orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i kajmakiem
Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 170 st C około 30-35 min.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem i rozsmarować,polać chłodnym kajmakiem,posypać orzechami ,odstawić do zastygnięcia.
Wykonanie kremu karpatkowego:
Z 1/2 litra mleka odlać 1 szklankę,wymieszać z proszkiem karpatkowym,tak żeby nie było grudek,resztę mleka zagotować.
Wlać rozrobiony krem i mieszając ugotować budyń,wystudzić.
Masło utrzeć,do utartego dodawać po łyżce budyniu az do wyczerpania,na końcu dodać sok z cytryny.
Wykonanie kajmaku:
Mleko wymieszać z cukrem i wodą,tak żeby nie było grudek,gotować na malutkim ogniu,ciągle mieszając aż kajmak zacznie gęstnieć i zmieniać kolor
,pod koniec dodać masło i wymieszać.
Smacznego.