SUPERPRZEPIS

Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym

  • 1
  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym Więcej zdjęć (4)

Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym jest niezbyt słodkie, lekko kwaskowe i bardzo smaczne. Dekorujemy borówkami amerykańskimi.

Składniki:

Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym

 

 

  • KREM:
  • 300-400 g jagód
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 700 g jogurtu greckiego ( niezbyt gęstego )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 8-9 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szkl. wody.

 

  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania
  • borówki amerykańskie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Cały czas miksujemy, aż masa jajeczna zrobi się puszysta. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25x35 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół. KREM: Żelatynę zalewamy 1/3 szkl. wody i po napęcznieniu podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści; studzimy. Jagody miksujemy blenderem na gładką masę, dodając 3/4 szkl. cukru. W drugiej misce miksujemy śmietanę z jogurtem, stopniowo dodajemy jagodowy mus i na koniec wystudzoną żelatynę ( może być lekko ciepła ). Gęstym kremem przekładamy biszkopt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem, a po rozkrojeniu na kostki dekorujemy borówkami amerykańskimi. SMACZNEGO :)
Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym
Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy 25 minut w 170 st.C.
Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym
Jagodowy mus dodajemy stopniowo do śmietany zmiksowanej z jogurtem.
Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym
Gotowym kremem przekładamy biszkopt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.