MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto z krówką, budyniem i ciasteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasteczko a la 3 bit z małą modyfikacją

Ciasto z krówką, budyniem i ciasteczkami

Składniki:

Ciasto z krówką, budyniem i ciasteczkami

 

  • BISZKOPT:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KRUCHY SPÓD:
  • 180g herbatników
  • 80g masła

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 x budyń waniliowy
  • kostka masła 200g
  • 1/2 szklanki pudru
  • 750ml mleka

 

  • DODATKOWO:
  • masa krówkowa 400g
  • dżem wiśniowy lub porzeczkowy ok 270g
  • mini ciasteczka w czekoladzie 300g
  • śmietana 30% 330ml
  • 3 łyżki pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z krówką, budyniem i ciasteczkami
BISZKOPT: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując. Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części. KRUCHY SPÓD: Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem. Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką. Do masy dodajemy 1/2 opakowania mini ciasteczek, wsypujemy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. (Ciasteczka mogą się pokruszyć). MASA BUDYNIOWA: Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Masło kroimy w mniejsze kawałki, i miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przestudzony budyń i znów miksujemy. BITA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy na sztywną, dodajemy cukier, i chwilę miksujemy.Warstwy układamy następująco: spód herbatnikowy masa budyniowa biszkopt masa krówkowa z 1/2 ciasteczek (mogą być pokruszone) biszkopt dżem wiśniowy bita śmietana Zamiast mini ciasteczek można użyć pokruszonych batoników, np lion.