Ciasto z kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
misia53

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto z kruszonką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto drożdzowe z marmoladą jak i owocami jest ogólnie lubiane.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto z kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Kruszonka
  • 10 dkg masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka amoniaku
  • mąki tyle żeby się rozkruszało w dłoni

Ciasto z kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się "wyruszają". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy .
Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką.
Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z kruszonką (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-05-08 10:42
Ciasta drozdzowe nie moge widziec, bo zaraz mi sie ich chce. To chyba pozostalo mi z dziecinstwa, tata przynosil prawie dziennie drozdzowki na sniadanie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna

2010-05-08 22:14
mmm....uwielbiam ciasta drożdżowe....pysznie wygląda
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Strudel jabłkowo orzechowy Jabłecznik z dodatkiem śmietany Rolada jabłkowo - truskawkowa
Sernik w cieście czekoladowo - kawowym Cytrynowo-kokosowa babka Biszkopt przekładany serkiem homogenizowanym
Drożdżówka z budyniem i kruszonką Sernik  z  masą  krówkową Ciasto jabłkowe zielone
Kruchy placek z jabłkami Amarantusowa szarlotka z budyniem Jabłecznik z budyniem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane