Ciasto z kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
misia53 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto z kruszonką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto drożdzowe z marmoladą jak i owocami jest ogólnie lubiane.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto z kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Kruszonka
  • 10 dkg masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka amoniaku
  • mąki tyle żeby się rozkruszało w dłoni

Ciasto z kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się "wyruszają". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy .
Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką.
Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z kruszonką (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-05-08 10:42
Ciasta drozdzowe nie moge widziec, bo zaraz mi sie ich chce. To chyba pozostalo mi z dziecinstwa, tata przynosil prawie dziennie drozdzowki na sniadanie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna
offline

2010-05-08 22:14
mmm....uwielbiam ciasta drożdżowe....pysznie wygląda
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Dyniowe buchty z marmoladą Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią
Lekkie ciasto z malinami Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit
Kakaowo - serowe ciasto Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane