Ciasto z kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
misia53 - Przepis na: Ciasto z kruszonką offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto z kruszonką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Ciasto drożdzowe z marmoladą jak i owocami jest ogólnie lubiane.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto z kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dkg drożdzy
  • powidła lub jabłka smażone (dzem za bardzo się rozpływa
  • Kruszonka
  • 10 dkg masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka amoniaku
  • mąki tyle żeby się rozkruszało w dłoni

Ciasto z kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się "wyruszają". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy .
Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką.
Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z kruszonką (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-05-08 10:42
Ciasta drozdzowe nie moge widziec, bo zaraz mi sie ich chce. To chyba pozostalo mi z dziecinstwa, tata przynosil prawie dziennie drozdzowki na sniadanie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna
offline

2010-05-08 22:14
mmm....uwielbiam ciasta drożdżowe....pysznie wygląda
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Ciasto Prince Polo
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami Roladka z surową masą jabłeczną Szarlotka owsiano-gryczana
Ciasto bananowe Jeżynowy sernik na zimno Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
Surowy sernik na podpieczonym dole Kruche ciasto z budyniem i jeżynami Ciasto z owocami i kruszonką

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane