misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ciasto z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdzowe z marmoladą jak i owocami jest ogólnie lubiane.

Ciasto z kruszonką

Składniki:

Ciasto z kruszonką

 

 

  • Kruszonka
  • 10 dkg masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka amoniaku
  • mąki tyle żeby się rozkruszało w dłoni

Sposób przygotowania:

Ciasto z kruszonką
Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się "wyruszają". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy .
Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką.
Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .