Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ,słodkie ciasto,które rozpływa się w ustach.Możemy je upiec na świąteczny stół,lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem

 

 

  • Kulki kokosowe:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 3 łyżki cukru do smaku
  • 25 dag masła lub margaryny

 

  • Dodatkowo:
  • pół puszki masy krówkowej(kajmaku) 20 dag
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem
Biszkopt: Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.Następnie dodajemy żółtka i chwile ubijamy.Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut .Upieczony,wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki. Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka,resztę mleka gotujemy z cukrem.Wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Następnie budyń studzimy.Masło ucieramy na puszystą masę,stopniowo dodajemy przestudzony budyń i dokładnie ucieramy. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami,mleko gotujemy z cukrem ,do gotującego wsypujemy wiórki i gotować chwilę do zgęstnienia cały czas mieszając.Lekko ostudzić i formować równej wielkości kulki. Przekładanie: Na biszkopt nakładamy połowę masy budyniowej ,następnie smarujemy masę krówkową i układamy kulki kokosowe.Na kulki resztę masy budyniowej i biszkopt. Ciasto dekorujemy polewą czekoladą i odstawiamy do stężenia do lodówki,najlepiej na całą noc.
Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem
Uformowane kulki z masy kokosowej,studzimy.
Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem
Na biszkopt smarujemy masę,krówkę i układamy kulki kokosowe.
Ciasto z kulkami kokosowymi i kajmakiem
Na kulki pozostałą masę,biszkopt i dekorujemy polewą.