mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto z lekką pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto.

Ciasto z lekką pianką

Składniki:

Ciasto z lekką pianką

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka białego cukru
  • 200 g dżemu śliwkowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z lekką pianką
Na początku w misce pszenną mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka oraz miękką margarynę i zagnieść dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno rozłożyć większą część ciasta.Ciasto posmarować dżemem śliwkowym.Na dżem położyć starkowane ciemne ciasto.
Białka jajek ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubitą pianę wyłożyć na starkowane ciemne ciasto. Na pianę wyłożyć ostatni kawałek jasnego ciasta także starkowanego na tarce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 40 minut.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka