polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Ciasto z likierem Kahlua

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z likierem Kahlua, ciasto z likierem Kahlua

Ciasto z likierem Kahlua

Składniki:

Ciasto z likierem Kahlua

 

  • 1 kostka masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczanej
  • 4,5 dag cukru
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 80 ml Kahlua

Sposób przygotowania:

Ciasto z likierem Kahlua
Masło posiekać. Czekoladę zetrzeć. Wymieszać masło z czekoladą, kawą, cukrem, wodą i likierem. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Wymieszać z kakao. Nie przerywając mieszania wlewać po jednym jajku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 90 minut. Wyjąc z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia na pół godziny.