kasia1992

kasia1992

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto bardzo smaczne i nie trudne w przygotowaniu. Polecam

Ciasto z makiem

Składniki:

Ciasto z makiem

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki przennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 1,25 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • 7 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 250g masła
  • 1 opakowanie dukru waniliowego (16g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • Ponadto:
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • powidła śliwkowe
  • alkohol
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Wlać ocet, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do formy. Piec w temp, 180 st C przez 20 minut.
Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki, mak, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wlać na blaszkę. Piec około 30 minut w 180 st C.
Masa budyniowa:
Żółtka rozetrzeć z cukrem, mąką i 0,75 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkamim zagotować. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem.
Polewa czekoladowa:
Składniki zagotować, mieszając.
Ciasto biszkoptowo-makowe:
Biszkopt posmarowac powidłami i przykryć ciastem makowym. Na wierzch wyłożyć masę. Biszkopty namoczyć w alkoholu, wyłożyć na masę. Polać polewą.