laciata

laciata

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto z makiem i kremem waniliowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z makiem i kremem waniliowym. Bardzo pyszne!

Ciasto z makiem i kremem waniliowym.

Składniki:

Ciasto z makiem i kremem waniliowym.

 

  • CIASTO:
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g maku
  • skórka pomarańczowa i odrobina maku do dekoracji
  • KREM WANILIOWY:
  • 150 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 2 żółtka
  • 175 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem i kremem waniliowym.
CIASTO:
Masło dokładnie rozetrzeć z cukrem. Powoli dawać jajka. Suche składniki wymieszać i połączyć starannie z mokrymi. Ciasto przekładamy do tortownicy. Osobiście boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, natomiast dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach, ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

KREM WANILIOWY:
Mleko z cukrem podgrzać. Żółtka roztrzepać. Mieszając dodawać mleko do żółtek. Całość pozostawić na ogniu i podgrzewać ok. 10 min. aż słodki syrop zgęstnieje. W między czasie wymieszać mikserem masło z ekstraktem waniliowym.Pod koniec połączyć masło ze słodkim syropem.
Ciasto przeciąć na pół i posmarować kremem. Na wierzchu rozsmarować krem, posypać makiem i skórką pomarańczową.

Smacznego!