madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajne zastępstwo tradycyjnego makowca.

Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 jaja
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 słoik dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem
W malakserze siekamy margarynę, mąkę, drożdże, cukier i śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części i wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Masę makową ucieramy z żółtkami, a następnie dodajemy pianę ubitą z białek. Jedną częścią ciasta wylepiamy blaszkę na to kładziemy polowę dżemu, a na to połowę masy makowej.Położyć drugą częśc ciasta i ponownie dżem i masę makową. Na wierzch położyć resztę ciasta i nakłuć widelcem, następnie odstawić do wyrośnięcia . Po ok. godzinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem
W malakserze siekamy składniki na ciasto.
Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem
Do masy makowej dodajemy ubitą pianę z białek.
Ciasto z makiem i wiśniowym dżemem
Wierzch ciasta nakłuć widelcem i odstawić do wyrośnięcia.

Tagi:

mak