SUPERPRZEPIS

Ciasto z makiem pod bezową kołderką

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Ciasto z makiem pod bezową kołderką Więcej zdjęć (7)

Ciasto kruche z makiem i powidłami pod bezową kołderką bardzo ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Polecam.

Składniki:

Ciasto z makiem pod bezową kołderką

 

  • Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Masa makowa
  • 0,5 kg maku
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • aromat pomarańczowy
  • Beza
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • Pozostałe składniki
  • 200 ml powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem pod bezową kołderką

ETAP 1:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Mak wypłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny, ostudzić, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce do mięsa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do maku dodać rozpuszczone masło, żółtka, cukier, miód, dżem i bakalie. Połączyć z pianą, wymieszać.

Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem kwadratowej tortownicy, nakłuć widelcem, wyłożyć masę makową. Mak przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 30 minut.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru pudru, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Podpieczone ciasto posmarować powidełkami, wyłożyć pianę, ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

Ciasto z makiem pod bezową kołderką
Sparzony mak dwa razy przemielić w maszynce do mięsa.
Ciasto z makiem pod bezową kołderką
Dodać dżem, bakalie, rozpuszczone masło i ubitą pianę z białek.
Ciasto z makiem pod bezową kołderką
Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do formy, wyłożyć masę makową.
Ciasto z makiem pod bezową kołderką
Przykryć drugą połową ciasta i podpiec w piekarniku.
Ciasto z makiem pod bezową kołderką
Posmarować powidełkami śliwkowymi.
Ciasto z makiem pod bezową kołderką
Wyłożyć ubitą pianę i ponownie włożyć do piekarnika.