SUPERPRZEPIS

Ciasto z makiem z bitą śmietaną

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto z makiem z bitą śmietaną Więcej zdjęć (11)

Pyszne ciasto z białek z dodatkiem maku, przełożone bitą śmietaną z dodatkiem kakao. Doskonałe na imprezę, czy też jako dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki:

Ciasto z makiem z bitą śmietaną

 

  • 2 szkl białek
  • 2 szklanki oleju
  • 2 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 280 g maku
  • 2 płaskie łyżecczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Dodajemy mak. najlepszy będzie suchy jednak mój choć miał sypką konsystencję był raz przemielony (wpadka przy kupowaniu maku w sklepie)Biaka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitych składników partiami dodajemy sypkie składniki oraz olej. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 st.

Upieczone i ostudzone ciasto tniemy na dwa blaty.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao. 3/4 masy przekładamy na jeden blat i przykrywamy ją drugim. Pozostałą bitą śmietaną smarujemy wierzch ciasta. Górę posypujemy cieniutką warstwą gorzkiego kakao.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by się schłodziło.
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Do ubitych białek dodajemy porcjami suche składniki i olej
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Gdy składniki się połączą ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 50 minut
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Ostudzone ciasto dzielimy na dwa blaty
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Śmietanę ubijamy na sztywno
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Podczas ubijania dodajemy do śmietany kakao
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Na jeden blat dajemy 3/4 ubitej śmietany
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch ciasta i posypujemy je kakao
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Ciasto najlepsze jest gdy schłodzimy je przez 3-4 godziny