iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy upiekłam to ciasto, wszyscy byli zachwyceni jego wyglądem. A do tego świetnie smakuje. nie za słodkie i nie za kwaśne.

Ciasto z malinami

Składniki:

Ciasto z malinami

 

  • biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.
  • Masa:
  • 30 dag malin mrożonych lub świeżych,
  • litr śmietany kremówki,
  • 1 serek mascarpone,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • barwnik różowy,
  • szklanka kawy z mlekiem do nasączenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami
Jajka ubijamy na parze z cukrem dodajemy mąkę oraz proszek, część masy odlewamy do innego naczynia a do pozostałej dodajemy kakao, przelewamy masy do prostokątnej blachy i pieczemy dwukolorowy biszkopt, studzimy dzielimy nicią na 3 części. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Do części masy dodajemy różowy barwnik. Maliny rozgniatamy i odcedzamy. Pierwszy biszkopt, nasączamy smarujemy masą a następnie wykładamy maliny, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, smarujemy śmietaną i kładziemy trzeci biszkopt, który również nasączamy. Dekorujemy masą białą i różową, oraz malinami ,wstawiamy do lodówki.