SUPERPRZEPIS

Ciasto z malinami i ciasteczkami amarett

  • 2
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ciasto z malinami i ciasteczkami amarett Więcej zdjęć (2)

Moja córka stwierdziła że było to najlepsze ciasto tego sezonu. Natrafiłam na nie przeglądając stronę BBC.

Składniki:

Ciasto z malinami i ciasteczkami amarett

 

  • 175g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 140g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85g mielonych migdałów
  • 110g ciasteczek amaretti
  • 200g malin
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami i ciasteczkami amarett
Rozgrzać piekarnik do 160C. Mala tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W misce wymieszać masło, cukier puder, jajka, mąkę, proszek i mielone migdały. Wszystko razem zmiksować na gładką jednolitą masę. Polową ciasta wyłożyć dno formy. Na nie wyłożyć połowę ciasteczek i połowę malin. Lekko wcisnąć do ciasta. Na nie wyłożyć drugą część ciasta i pozostałe ciasteczka i maliny. Włożyć do piekarnika i piec od 75-80 minut, aż wykałaczka będzie sucha. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto będzie świeże w przykrytym pojemniku w lodówce do 2 dni. Można podać z bitą śmietaną lub lodami. Jeśli nie macie migdałów wystarczy dodać 85g mąki.
Ciasto z malinami i ciasteczkami amarett
Malinowe ciasto i wloskie ciasteczka amaretti