Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto z manna i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne ciasto, które można zrobić w różnych wersjach. Dziś biała wersja z borówkami i niebieską galaretką specjalnie na zamówienie córeczki.

Ciasto z manna i borówkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z manna i borówkami

 

  • 10 herbatników
  • krem z manny:
  • 1 litr mleka
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1,25 szklanki kaszy manny
  • Wierzch:
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 1 niebieska galaretka

Sposób przygotowania:

Ciasto z manna i borówkami
Niewielką formę wyścielić papierem lub folią spożywczą, ułożyć 10 herbatników. Do garnka wrzucić masło, wlać mleko. Postawić na ogniu i podgrzewać aż masło się rozpuści. Dodać cukier i zagotować.

Wsypać kaszę cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia.

Wylać gorącą masę na przygotowane wcześniej herbatniki. Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Na schłodzoną masę wysypać owoce, wlać galaretkę, wstawić do lodówki na całą noc.

Pokroić na porcje i podawać, przechowywać w lodówce.  
Ciasto z manna i borówkami
Niewielką formę wyścielić papierem lub folią spożywczą, ułożyć 10 herbatników.
Ciasto z manna i borówkami
Masło rozpuścić w mleku, dodac cukier i zagotować
Ciasto z manna i borówkami
Wsypać kaszę cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia.
Ciasto z manna i borówkami
Wylać gorącą masę na przygotowane wcześniej herbatniki. Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ciasto z manna i borówkami
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Na schłodzoną masę wysypać owoce, wlać galaretkę, wstawić do lodówki na całą noc.